Οσφυαλγία – Ισχιαλγία

Home / Οσφυαλγία – Ισχιαλγία

Οσφυαλγία είναι ο πόνος που εντοπίζεται στην μέση (στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης), ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί. Συνήθως προκαλείται από τους μύες και από την πίεση νευρών ή νευρικών ριζών. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, σηκώνοντας κάποιο βάρος, μετά από μια απότομη κίνηση ή σταδιακά, στην αρχή έχουμε κάποιον ήπιο πόνο και στην πορεία χειροτερεύει σημαντικά.

Ισχιαλγία είναι ο πόνος ή το μούδιασμα που εντοπίζεται στο πόδι (κατά μήκος της διαδρομής του ισχιακού νεύρου). Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και περιορισμός της κίνησης στο πόδι. Ξεκινάει από την μέση και επεκτείνεται κατά μήκος του μηρού και της κνήμης, φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού.

Η οσφυαλγία και η ισχιαλγία δεν είναι παθήσεις, αλλά σύμπτωμα πολλών παθήσεων. Υπολογίζεται ότι το 80% του πληθυσμού είχε κάποιο επεισόδιο οσφυαλγίας στη διάρκεια της ζωής του. Επηρεάζει κυρίως τις ηλικίες μεταξύ 30 – 50 ετών και αποτελεί την πιο συχνή αιτία απουσίας από την δουλειά, μετά το κοινό κρυολόγημα. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση και στο φαινόμενο της παιδικής οσφυαλγίας, όπου σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει ένα 11% των παιδιών παρουσιάζουν διαταραχές στην σπονδυλική στήλη.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της Οσφυαλγίας και της Ισχιαλγίας ;

Στο 90% των περιπτώσεων τα αίτια που προκαλείται η οσφυαλγία και η ισχιαλγία, είναι κυρίως μηχανικής αιτιολογίας. Τα κυριότερα από αυτά είναι : η ελάττωση της δύναμης των μυών της σπονδυλικής στήλης, η κακή στάση του σώματος (όταν καθόμαστε, όταν σηκώνουμε βαριά αντικείμενα, στον ύπνο), το υπερβολικό σωματικό βάρος, οι κακώσεις μυών και συνδέσμων και η εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, σπονδυλική στένωση, αρθρίτιδα).  Άλλες αιτίες εμφάνισης της οσφυαλγίας είναι η σκολίωση, τα κατάγματα στους σπονδύλους, η σπονδυλόλυση και η σπονδυλολίσθηση.

Πιο σπάνιες αιτίες οσφυαλγίας μη μηχανικής αιτιολογίας είναι : η οστεοπόρωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, κάποιοι όγκοι (πολλαπλούν μυέλωμα, νόσος paget) και τα ψυχιατρικά νοσήματα.

Πως αντιμετωπίζεται η Οσφυαλγία και η Ισχιαλγία ;

Η θεραπεία της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας είναι κυρίως συντηρητική. Μόνο ένα 5 – 10% των ασθενών έχουν πραγματική ένδειξη για χειρουργείο. Το υπόλοιπο ποσοστό με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, αναταπεξέρχεται καλά με την συντηρητική θεραπεία.

Η Φυσικοθεραπεία ως μέθοδος συντηρητικής θεραπείας αποτελεί την καλύτερη θεραπευτική παρέμβαση στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας και την μόνη χωρίς παρενέργειες (φάρμακα, χειρουργεία κ.ά). Στοχεύοντας στην αιτία του προβλήματος (μηχανικής αιτιολογίας) και όχι μόνο στα συμπτώματα, μπορεί να σας δώσει ένα μόνιμο αποτέλεσμα, χωρίς συνεχόμενες υποτροπές.

Ο Φυσικοθεραπευτής αφού πάρει λεπτομερή ιστορικό και αξιολογήσει την Οσφυική Μοίρα και τον ίδιο τον ασθενή (Φυσικοθεραπευτική Αξιολόγηση), θα καταστρώσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας με στόχο :

  • Την ελάττωση του πόνου, με την χαλάρωση των μυών της περιοχής
  • Την βελτίωση της κίνησης των μυών της μέσης (κοιλιακών, ραχιαίων) και της υπόλοιπης σπονδυλικής στήλης
  • Την διόρθωση της κακής στάσης (όταν στέκεται, περπατάει, κάθεται, κοιμάται, σηκώνει βάρη κ.ά.)
  • Την επαναφορά της σωστής μυικής ισορροπίας των μυών της μέσης
  • Την βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας
  • Την ενδυνάμωση των μυών
  • Την εκπαίδευση του ασθενή στην σωστή εργονομία
  • Την πρόληψη υποτροπών

Έτσι θα μπορέσει ο ασθενής να απαλλαγεί σύντομα και μόνιμα από τα ενοχλητικά συμπτώματα της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας (πόνος, μούδιασμα, περιορισμός της κίνησης κ.ά) και να επανέρθει με ασφάλεια στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η Φυσικοθεραπεία στην Οσφυαλγία – Ισχιαλγία περιλαμβάνει (ενδεικτικά) :

  1. Φυσικοθεραπευτική Αξιολόγηση
  2. Υπέρηχο (U/S)
  3. Ηλεκτροθεραπεία (Tens, Διαδυναμικά Ρεύματα, Ηλεκτροβελονισμός)
  4. Θεραπευτική Μάλαξη
  5. Τεχνικές Φυσικοθεραπείας (Κινησιοθεραπεία, Trigger Points Therapy)
  6. Μηχανοθεραπεία
  7. Λεμφικό Κυκλοφορητή (Lymph Press)
  8. Laser Therapy
  9. Μονάδα Μαγνητικών Πεδίων​​
  10. Εργονομική Εκπαίδευση​

Όλα τα θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιεί η Φυσικοθεραπεία, όταν εφαρμοστούν σωστά από έμπειρο και καταρτισμένο Φυσικοθεραπευτή, δεν έχουν καμία απολύτως παρενέργεια για τον οργανισμό και είναι εντελώς ασφαλή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

         Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου (Δισκοπάθεια)

        – Σπονδυλόλυση και Σπονδυλολίσθηση

        – 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον πόνο στην μέση

        – Το άγχος της Μαγνητικής Τομογραφίας

error: Content is protected !!