Φυσικοθεραπεία

Home / Φυσικοθεραπεία

Τι είναι η Φυσικοθεραπεία ;

Η Φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη η οποία χρησιμοποιεί τα φυσικά μέσα (Κίνηση, Φως, Νερό, Ηλεκτρισμό, Θερμότητα κ.ά) με στόχο την ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργικότητας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των ασθενών. Η Φυσικοθεραπεία είναι ένα αναγνωρισμένο επάγγελμα υγείας διεθνώς και εφαρμόζεται αποκλειστικά από Πτυχιούχους Φυσικοθεραπευτές (που κατέχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και είναι μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών). Ο Φυσικοθεραπευτής έχει άριστη γνώση της ανατομίας, της φυσιολογίας, της κινησιολογίας, της εμβιομηχανικής του ανθρώπινου σώματος και μπορεί να αξιολογήσει τα μηχανικά αίτια που προκαλούν τον πόνο ή την κινητική δυσλειτουργία και να παρέμβει θεραπευτικά σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων.

Ποιες Παθήσεις αντιμετωπίζονται με την Φυσικοθεραπεία ;

Η Φυσικοθεραπεία απευθύνεται στο σύνολο σχεδόν των παθήσεων που προκαλούν πόνο και κινητική δυσλειτουργία στον ασθενή. Τα προγράμματα Φυσικοθεραπείας  μπορούν να εφαρμοστούν ανεξάρτητα, είτε παράλληλα με την συνεργασία άλλων ιατρικών ειδικοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα εφαρμόζεται σε : 

  • Ορθοπαιδικές Παθήσεις  (Αυχενικό Σύνδρομο, Οσφυαλγία – Ισχιαλγία, Δισκοπάθεια, Σπονδυλόλυση – Σπονδυλολίσθηση, Οστεοπόρωση, Περιαρθρίτιδα Ώμου, Τενοντίτιδα, Επικονδυλίτιδα, Μετά από Χειρουργεία κ.ά.)
  • Αθλητικές Κακώσεις  (Θλάση, Διάστρεμμα, Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού, Ρήξη Μηνίσκου, Μετεγχειρητική Αποκατάσταση κ.ά.)
  • Νευρολογικές Παθήσεις  (Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Σκλήρυνση Κατα Πλάκας, Μυική Δυστροφία, Πάρεση Προσωπικού Νεύρου, Νόσος του Πάρκινσον, Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις, Εγκεφαλική Παράλυση, Μυοπάθειες κ.ά.)
  • Ρευματολογικές Παθήσεις  (Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος – Ισχίου, Ρευματoειδής Αρθρίτιδα, Σπονδυλοαρθροπάθεια, Αλγοδυστροφία κ.ά)
  • Αναπνευστικές Παθήσεις  (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Κυστική Ίνωση, Μετά από Χειρουργεία κ.ά)
  • Παθήσεις του Λεμφικού Συστήματος  (Λεμφοίδημα)
  • Γηριατρικές Παθήσεις  (Παθήσεις της Τρίτης Ηλικίας)
  • Ουρολογικές Παθήσεις  (Ακράτεια ούρων κ.ά.)

Ποια είναι τα οφέλη της Φυσικοθεραπείας ;

Το κυριότερο όφελος της Φυσικοθεραπείας είναι ότι μπορεί να θεραπεύσει τον πόνο και να επαναφέρει την κίνηση στον ασθενή, χρησιμοποιώντας φυσικά μέσα, μαλάξεις και ειδικές τεχνικές αποκατάστασης, που δεν έχουν καμία απολύτως παρενέργεια στον οργανισμό του ανθρώπου. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται σημαντικά η χρήση φαρμάκων και χειρουργείων.

Η Φυσικοθεραπεία βοηθάει ουσιαστικά στην πρόληψη, την θεραπεία και την αποκατάσταση, σε οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση δημιουργεί πόνο ή κινητική δυσλειτουργία. Συμβάλλει δραστικά στην θεραπεία διάφορων κακώσεων, τραυματισμών, παθήσεων και βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Η Φυσικοθεραπεία στοχεύει στην θεραπεία της αιτίας που προκαλεί το πρόβλημα και όχι μόνο των συμπτωμάτων, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο το μέγιστο δυνατό μόνιμο αποτέλεσμα.

Ποια Θεραπευτικά Μέσα χρησιμοποιεί η Φυσικοθεραπεία ;

Ο Φυσικοθεραπευτής έχει στην διάθεσή του μια μεγάλη γκάμα θεραπευτικών επιλογών, που ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιήσει. Το κυριότερο όμως είναι να έχει προηγηθεί Φυσικοθεραπευτική Αξιολόγηση, με βάση της οποίας θα επιλέξει το ανάλογο Πρόγραμμα Αποκατάστασης. Τα κυριότερα μέσα που χρησιμοποιεί είναι :

1. Φυσικά Μέσα 

Τα Φυσικά Μέσα είναι κυρίως κάποια μηχανήματα που χρησιμοποιεί η Φυσικοθεραπεία, με σκοπό την πιο γρήγορη ανακούφιση του ασθενή από τα συμπτώματα και την επαναφορά της κίνησης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν έχουν καμία παρενέργεια για τον οργανισμό και χρησιμοποιούνται κυρίως για αναλγησία, αντιφλεγμονώδη δράση, αποιδηματική θεραπεία, βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας, αξιολόγηση και μυική ενδυνάμωση.

Εδώ περιλαμβάνονται τα εξής : ΥπέρηχαΗλεκτροθεραπεία, LaserΜαγνητικά Πεδία, C.P.M., Balance System, Λεμφικός Κυκλοφορητής, Θερμοθεραπεία, Κρυοθεραπεία, Υδροθεραπεία, Διαθερμία, Μηχανοθεραπεία, Πελματογράφος κ.ά.

2. Θεραπευτική Μάλαξη

Η Θεραπευτική Μάλαξη αποτελεί ένα βασικό εργαλείο στα χέρια του Φυσικοθεραπευτή, που έχει ως κύριο στόχο την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και την χαλάρωση του μυικού συστήματος. Η Μάλαξη διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα δημιουργώντας μας μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Ανακουφίζει από τον μυικό πόνο, τονώνει το Ανοσοποιητικό Σύστημα, (διεγείροντας την κυκλοφορία του λεμφικού υγρού που αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα μας), ενισχύει την λειτουργία της αναπνοής και καταπολεμά την σωματική κόπωση.

Όπως και σε κάθε θεραπευτική πράξη έτσι και στην μάλαξη, υπάρχουν ενδείξεις και αντενδείξεις. Η Θεραπευτική Μάλαξη εκτός από γνώση διάφορων χειρισμών και τεχνικών, χρειάζεται γνώσεις ανατομίας, φυσιολογίας και παθολογίας του ανθρώπινου οργανισμού. Για το λόγο αυτό πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από επαγγελματίες Φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι έχουν την κατάλληλη κατάρτιση και τις ανάλογες επιστημονικές γνώσεις.

Υπάρχουν διάφορα είδη Θεραπευτικής Μάλαξης, που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περίπτωση, με κυριότερα : την Μυοχαλαρωτική Μάλαξη, την Αθλητική Μάλαξη, την Λεμφική Μάλαξη και το Deep Tissue Massage.

3. Τεχνικές Φυσικοθεραπείας

Ο Φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για την αποκατάσταση του ασθενή. Η πιο σημαντική είναι η Κινησιοθεραπεία (Θεραπευτική Άσκηση) που συνήθως όλα τα προγράμματα Φυσικοθεραπείας την περιλαμβάνουν. Η Κινησιοθεραπεία περιλαμβάνει ένα σύνολο χειρισμών, τεχνικών και κινήσεων (Παθητικών, Ενεργητικών, Ενεργοπαθητικών, Με Αντίσταση κ.ά.) που έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν ουσιαστικά στην θεραπεία σχεδόν όλων των παθήσεων. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Κινησιοθεραπεία δεν έχει καμία σχέση με τις ασκήσεις που γίνονται στο Γυμναστήριο σε υγιή άτομα. Ο Φυσικοθεραπευτής εφαρμόζει συγκεκριμένους χειρισμούς και τεχνικές αποκατάστασης, ανάλογα με την πάθηση, την φυσική κατάσταση του ασθενή και τις τυχόν ενδείξεις ή αντενδείξεις που υπάρχουν.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και διάφορες άλλες τεχνικές που συνήθως χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε : Αναπνευστική Φυσικοθεραπεία, Λεμφική Αποσυμφόρηση, Trigger Points Therapy, Myofascial Release, McKenzie, Manual Therapy, P.N.F., Bobath, Medical Taping, Kinesiotaping κ.ά.

error: Content is protected !!